Search
Close this search box.

Zwitserse toparchitect Max Dudler en Triple Living planten meiboom op Scheldehof

Hoog bezoek op het Antwerpse Nieuw Zuid vanmorgen: de Zwitserse toparchitect Max Dudler, bekend van het Jakob-und-Wilhem-Grimm-Zentrum in Berlijn, het Duitse beursgebouw in Frankfurt en de Diocesane bibliotheek in Münster, kwam in hoogsteigen persoon de meiboom op zijn woonproject Scheldehof planten. Een project dat overigens nog voor de oplevering volledig uitverkocht was. 

Nieuw plein voor Nieuw Zuid

Het planten van een meiboom is een traditie in de bouwsector: wanneer een groot project zijn finale hoogte heeft bereikt, wordt dat gevierd met het planten van een boom op het dak. De meiboom van Scheldehof kreeg meteen na het symbolische hijsen naar het dak, zijn plaats op het centrale plein tussen de twee gebouwen.

“Het binnenplein moet op termijn een nieuw plein voor de buurt worden”, legt Kristof Schellekens, woordvoerder van Triple Living, uit. “Door de boom, een inheemse haagbeuk, ​ er nu al een plek te geven, krijgt hij rustig de tijd en ruimte om uit te groeien tot een gezonde, volwassen boom met brede kruin. Zodra het plein klaar is, kunnen de bewoners van de buurt hier dus meteen onder een mooie boom zitten.”

Schellekens verwacht dat het gezellige plein van Scheldehof op termijn kan uitgroeien tot een tweede centrale plein voor Nieuw Zuid. “Pleinen laten een buurt leven”, aldus Schellekens. “Het zijn plekken waar mensen samenkomen en waar ze een fijne tijd beleven. Ik geloof dat het plein van Scheldehof ook echt een leuke plek wordt voor de buurt. Een soort van Panamarenkoplein met veel groen, maar dan aan de kant van de Schelde.”

Een plein als een amfitheater

Architect Max Dudler ziet het plein als een amfitheater met trapsgewijs aflopende vormen, dat omsloten wordt door de U-vormige ligging van de twee gebouwen van Scheldehof. 

“De gebouwen van Scheldehof hebben een wisselwerking met de stad en het landschap”, aldus Dudler. “De lagere gebouwen hebben een doeltreffende arenavorm, zodat mensen zich meer verbonden voelen met het plein. De toren vestigt de aandacht meer op de verte. Dat contrast maakt het concept zo interessant. Sommige mensen kijken graag uit over het plein, omdat ze houden van de wisselwerking en de levendigheid. Anderen kijken liever in de verte, voor een meer individuele beleving.”

Max Dudler
Max Dudler

Samenwerking met Jaspers-Eyers Architects

Voor Scheldehof werkte de Zwitser Max Dudler samen met Jaspers-Eyers Architects, het gerenommeerde Belgische architectenbureau dat onder meer de Gentse Arteveldetoren ontwierp. De constructie van het indrukwekkende woonproject is ook in handen van enkele gerenommeerde Belgische aannemers: BAM Interbuild en Jan De Nul. “Ik ben heel blij dat we hier in Antwerpen met zo veel uitzonderlijke mensen aan zo’n fantastisch stadsdeel kunnen en mogen werken”, aldus Max Dudler. “Wat hier gebeurt, vind ik heel interessant.” 

“De pleinen, de straten, de stegen, de huizen: Nieuw Zuid wordt een levendig stadsdeel, een typische bruisende wijk in een Europese stad. ​ Een plek waar je elkaar tegenkomt op een plein, op straat of in een café en met elkaar een babbeltje slaat. Hier ligt volgens mij de toekomst van de stad. Ook over twintig, dertig of honderd jaar zal Nieuw Zuid relevant zijn.”

Meer informatie
over onze projecten?