Search
Close this search box.

Wilrijkse project Tuinen van Eden krijgt grootste residentiële BEO-veld van Vlaanderen

Totale woonkost zal 40% lager liggen

De Wilrijkse residentiële buurt Tuinen van Eden zal verwarmd worden met geothermische energie. Projectontwikkelaar Triple Living is gestart met de aanleg van een BEO-veld. BEO staat voor Boorgat Energie Opslag. Via een ondergronds buizensysteem wordt aardwarmte gebruikt om de buurt te verwarmen. De boringen zijn vandaag gestart, zodat het systeem klaar is wanneer de eerste woningen opgeleverd worden.

“Tuinen van Eden wordt Bijna Energie Neutraal-gebouwd, wat erop neerkomt dat het E-peil van alle gebouwen onder de opgelegde norm van 30 en soms zelfs onder 20 duikt”, legt Kristof Schellekens, woordvoerder van Triple Living, uit. “Om dat BEN-niveau te bereiken, investeren we in duurzame en innovatieve technieken. Eén van de innovatieve oplossingen die we hier uitrollen, is een BEO-veld.”

Maandelijkse gezinskosten tot 40% lager

Het BEO-veld van Tuinen van Eden moet in de winter voor verwarming zorgen en in de zomer voor verkoeling. BEO staat immers voor Boorgat Energie Opslag en werkt via verschillende boorgaten tot wel 150 meter diep. In die boorgaten wordt een gesloten buizennetwerk aangelegd dat in de zomer verkoeling uit de grond haalt en in de winter aardwarmte gebruikt om de woningen te verwarmen. “Op die manier worden de bewoners van Tuinen van Eden voor ongeveer 80% onafhankelijk van het energienetwerk”, licht Kristof Schellekens toe. “Dat zullen ze voelen in hun portemonnee: de total cost of living zal daardoor zo’n 40% lager liggen. Een flinke opsteker voor het gemiddelde gezinsbudget.”

Grootste residentiële BEO-veld

Het BEO-veld dat in Tuinen van Eden wordt aangelegd wordt het grootste residentiële van Vlaanderen. “Omwille van de kostprijs zie je BEO-velden vooral in commerciële en publieke ontwikkelingen”, verduidelijkt Elisa Cousy van Triple Living. “Zo heeft het Antwerpse Provinciehuis momenteel het grootste BEO-veld van het land. Ons systeem bestaat uit verschillende BEO-velden naast elkaar. Net zoals de woningen in de buurt worden ook de BEO-velden in verschillende fasen aangelegd. Zo kunnen de mensen bij de oplevering van hun woning meteen genieten van de voordelen van hun BEO-veld.”

“In totaliteit tellen de verschillende systemen hier zo’n 115 boringen tot 150 meter diep. Dat is nodig, want ze moeten meer dan 250 woningen verwarmen. Aan de 48 boringen voor de eerste fase wordt nog zo’n twee weken gewerkt. De hele autoluwe woonsite willen we opleveren in 2024, maar de eerste woningen zullen al in 2023 klaar zijn”, besluit Elisa Cousy.

Over Tuinen van Eden

Projectontwikkelaar Triple Living zet in Tuinen van Eden naast duurzaamheid ook sterk in op groen en architectuur. De nieuwe wijk biedt een grote variatie aan appartementen en eengezinswoningen en wil daarmee een gemengd publiek aantrekken. Fase 1 van het project bestaat uit 4 gebouwen, waarvan de eerste oplevering begin 2023 plaatsvindt. In 2024 moet de volledige woonsite klaar zijn.

Kristof Schellekens ©Triple Living
Elisa Cousy ©Triple Living

Meer informatie
over onze projecten?