Search
Close this search box.

Wereldvermaarde architect Stefano Boeri huldigt Palazzo Verde officieel in

Groene landmark zet duurzame ambitie van Triple Living kracht bij

Dat de bekende Italiaanse architect Stefano Boeri naar België afzakt, gebeurt niet zo vaak. Voor Palazzo Verde, zijn pareltje in de Antwerpse buurt Nieuw Zuid, maakt hij graag een uitzondering. Vandaag openen hij en zijn partners bij Stefano Boeri Architetti (Francesca Cesa Bianchi e Marco Giorgio), samen met bouwpartner Triple Living, officieel het gloednieuwe gebouw. “Ik ben ervan overtuigd dat onze steden een hoofdrol moeten spelen in de strijd tegen de dramatische gevolgen van de klimaatopwarming. We moeten ze dringend groener invullen, willen we het tij nog keren”, verwoordt een strijdvaardige Boeri zijn visie op de toekomst.

©Triple Living by Dries Luyten

Ook voor Nieuw Zuid zijn duurzaamheid, groen, ecologie en een toekomstgerichte visie enorm belangrijke parameters. Al van bij het prille begin probeert Triple Living met Nieuw Zuid een nieuwe standaard te zetten op het vlak van duurzaamheid, met onder meer groendaken, sorteerstraten, innovatieve materialen, toekomstgerichte isolatienormen en een centraal warmtenet. Voor de stad is de hele buurt een voorbeeld voor hoe ze de toekomst tegemoet wil gaan. In zo’n voorbeeldbuurt kan een iconisch groen gebouw als Palazzo Verde niet ontbreken.

Palazzo Verde: slimme architectuur

De naam Palazzo Verde is niet toevallig gekozen, want het L-vormige ontwerp bevat in totaal 86 bomen, 1.000 struiken en 1.200 planten, goed voor 780 m2 aan groene oppervlakte. Behalve veel groen op de terrassen en drie weelderige daktuinen, heeft Palazzo Verde ook een binnentuin van ongeveer 2000 m2. Bij de lancering in 2018 werd het project voorgesteld als het allereerste woonproject op Belgische bodem dat de stedelijke lucht zuivert. Uit berekeningen van botanisten en ingenieurs van Stefano Boeri Architetti blijkt dat de slimme architectuur van het gebouw meer dan 30 ton CO2 per jaar kan zuiveren.

Groene ontwerpen centraal in het oeuvre van Boeri

De architect van het gebouw, de Italiaanse grootmeester Stefano Boeri, staat bekend als iemand die met zijn ontwerpen luchtvervuiling en klimaatopwarming aanpakt. In zijn groene ontwerpen staat de natuur steevast centraal. Zijn Bosco Verticale in Milaan is bijvoorbeeld een echt verticaal stadsbos: de twee woontorens van respectievelijk 112 en 80 meter hoog bevatten maar liefst 900 bomen en 15.000 struiken.

In Eindhoven, Tirana, Huanggang en Nanjing is hij bekend om andere gloednieuwe plaatsgebonden verticale bossen. In China is hij bovendien betrokken bij het ontwerp van Forest City, een stedelijk bos met 40.000 bomen en meer dan een miljoen planten dat een thuis zal bieden aan 30.000 mensen. Ook ontwierp hij de Smart Forest City van Cancun, waar 362 hectare beplante oppervlakten en 120.000 planten en bomen van 350 verschillende soorten te vinden zijn. Hij zet deze traditie verder met Palazzo Verde, zijn allereerste ontwerp op Belgische bodem.

Toekomst brengt groenere steden

“Hoe meer we levende natuur in onze steden kunnen integreren, hoe effectiever we zullen zijn in de aanpak van klimaatverandering”, legt Stefano Boeri uit. “Denk maar aan de voordelen: betere luchtkwaliteit, minder energieverbruik, meer biodiversiteit in de stad. En, ook heel belangrijk, een groene omgeving verhoogt het geluk van de bewoners. Gezien al deze voordelen zijn groene ontwerpen zoals Palazzo Verde van cruciaal belang in de komende jaren. Steden zullen het aantal bomen in het stedelijk weefsel exponentieel moeten vermenigvuldigen, wat de luchtkwaliteit en bijgevolg het leven van de inwoners ten goede komt: een uitdaging die onmiddellijk moet worden aangegaan. Het planten van een boom is een effectieve, economische en inclusieve manier om de klimaatcrisis het hoofd te bieden, en Palazzo Verde is daar een uitstekend voorbeeld van”.

“Overal ter wereld wordt er nagedacht over hoe we steden groener kunnen maken”, zegt Stefan Paeleman, gedelegeerd bestuurder bij Triple Living. “Ook hier. Vanaf het begin hebben we geprobeerd om de nieuwe buurt Nieuw Zuid zo groen mogelijk te maken, met groendaken, wadi’s, speelpleinen, wandelpaden, enzovoort. Wanneer de hele buurt klaar is, zullen we meer dan 12 hectare extra groen gecreëerd hebben. Weet je trouwens dat we eerst het landschap hebben uitgetekend en dan pas aan de gebouwen zijn begonnen?”

“Palazzo Verde is een project dat is vormgegeven vanuit het perspectief van de bewoner – huurders en bomen”, vertelt Hana Narvaez, directeur van Stefano Boeri Architetti die het project van Palazzo Verde heeft geleid. “Het is een gebouw dat tot doel heeft de drempel van het huis te verlengen en deze te transformeren in loggia’s en balkons, omsloten ruimten die ontworpen zijn om 365 dagen per jaar te worden gebruikt. Het is een gebouw dat bovenal die drempel doortrekt naar de natuurlijke omgeving van de gemeenschappelijke tuinen die het volume van het gebouw aanzienlijk vormgeven.”

Nieuwe samenwerking in Brussel

De succesvolle samenwerking krijgt weldra een vervolg want Triple Living heeft Stefano Boeri gevraagd om het Brusselse project Val d’Or in goede banen te leiden. In Sint-Lambrechts-Woluwe tovert Triple Living drie kantoorgebouwen om tot twee groene residentiële gebouwen in de kenmerkende stijl van Stefano Boeri. Met daktuinen, groendaken en veel bomen, planten en struiken, dus. “Het nieuwe project wordt een hele uitdaging”, legt Kristof Schellekens, woordvoerder bij Triple Living, uit. “Kantoorgebouwen zijn er immers niet op berekend om hetzelfde gewicht te dragen als residentiële gebouwen. Daarom tekent Boeri een exo-skelet rond de bestaande gebouwen. Op dat extern skelet kunnen de terrassen steunen en kunnen de bomen geplaatst worden.”

©Triple Living
©Triple Living
©Triple Living
©Triple Living

Meer informatie
over onze projecten?