Search
Close this search box.

Triple Living stelt project Havenplein in Schoten voor

Kindvriendelijke buurt met park, boomgaard en 84 nieuwe woningen

Als het van projectontwikkelaar Triple Living afhangt, dan krijgt de gemeente Schoten weldra een gloednieuw Havenplein aan het water, met waterspeeltuin voor kinderen en een boomgaard. Na twee jaar van overleg met het buurtcomité heeft Triple Living vorige woensdag zijn plannen voor de heraanleg van het verloederde bedrijventerrein van Albeton voorgelegd. De projectontwikkelaar hoopt weldra de bouwaanvraag te kunnen indienen.

“We weten hoe belangrijk het Havenplein is voor de Schotenaar”, legt projectverantwoordelijke Eline Celis van Triple Living uit. “Vandaag is deze plek maar enkele dagen per jaar toegankelijk. In de toekomst zal er een parkplein komen aan het water waar iedereen het hele jaar door welkom is. Dit is een uitgelezen kans om het Havenplein om te toveren tot een prachtige plek waar elke Schotenaar kan genieten aan het water. Het moet een kindvriendelijke buurt worden waar Schoten trots op kan zijn, met een gezellig plein en terrasjes met zicht op het water.”

Dankzij een intens en voor Schoten ongezien participatieproject ligt er vandaag een mooi toekomstplan klaar voor het Havenplein, een plan dat maximaal rekening houdt met de verwachtingen en bekommernissen van de buurt. Zo wordt het Havenplein getransformeerd tot een groot parkplein, met plaats voor horeca, kleinere evenementen, rustplekken en speelgelegenheid voor kinderen. “Op basis van de input van de buurt zullen we het fietspad verleggen, weg van het water, wat de veiligheid voor fietsers en booteigenaars verhoogt. Naast horeca en handel is er plaats voor een groot nieuw park aan het water met een kwalitatieve heraanleg van het openbaar domein en een jaagpad.”

Gezellige buurt om te wonen

Het voorgestelde project, een ontwerp van het bekende architectenbureau Rapp+Rapp en landschapsarchitect Bas Smets, voorziet behalve een gezellig nieuw plein ook 84 gloednieuwe woningen. Veertien ervan zijn eengezinswoningen, die rond een gemeenschappelijke en publiek toegankelijke boomgaard staan. Op een van de 146 ondergrondse parkeerplaatsen kunnen plaatselijke handelaars, horecazaken en bewoners hun wagen kwijt. Bovengronds is er plaats voor een ruime fietsenstalling. “Het is een enorme troef om te wonen aan het water met zicht op de jachthaven”, aldus Eline Celis.

In de nieuwe woningen trekt Triple Living resoluut de ecologische kaart en bouwt het zongeoriënteerd volgens BEN-normen. Groendaken, zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, BEO-veld en dergelijke worden de norm en ook het afvalbeheer zal op wijkniveau georganiseerd worden. “We streven ernaar om het hemelwater in de buurt maximaal te recupereren. We denken er bijvoorbeeld aan om het water te hergebruiken voor koeling en verwarming om zo energieneutraal mogelijk te zijn.”

De start van de werken is voorzien voor begin 2023.

Havenplein Schoten © Triple Living
Havenplein Schoten © Triple Living
Havenplein Schoten © Triple Living
Havenplein Schoten © Triple Living

Meer informatie
over onze projecten?