Search
Close this search box.

Triple Living en Immobel dragen zorg voor natuurlijk erfgoed van den Dam

Project Groene Poort: platanen in de Kalverstraat krijgen ingrijpende onderhoudskuur

De Wilrijkse residentiële buurt Tuinen van Eden zal verwarmd worden met geothermische energie. Projectontwikkelaar Triple Living is gestart met de aanleg van een BEO-veld. BEO staat voor Boorgat Energie Opslag. Via een ondergronds buizensysteem wordt aardwarmte gebruikt om de buurt te verwarmen. De boringen zijn vandaag gestart, zodat het systeem klaar is wanneer de eerste woningen opgeleverd worden.

“Tuinen van Eden wordt Bijna Energie Neutraal-gebouwd, wat erop neerkomt dat het E-peil van alle gebouwen onder de opgelegde norm van 30 en soms zelfs onder 20 duikt”, legt Kristof Schellekens, woordvoerder van Triple Living, uit. “Om dat BEN-niveau te bereiken, investeren we in duurzame en innovatieve technieken. Eén van de innovatieve oplossingen die we hier uitrollen, is een BEO-veld.”

De komende weken voeren projectontwikkelaars Triple Living en Immobel werken uit aan twee statige platanen ter hoogte van de hondenloopzone in de Kalverstraat. Om ervoor te zorgen dat de bomen ook in de toekomst een prominente plek in het straatbeeld kunnen hebben, moeten ze versterkt en gevoed worden. Een belangrijke taak die Triple Living en Immobel in samenwerking met TreeExpert op zich nemen. “Het project Groene Poort wordt een heel aangename en groene ​ buurt, met veel groene publieke ruimte. Die bomen zijn daar een essentieel onderdeel van, dus doen we er alles aan om ze op de juiste manier te verzorgen”, vertelt Alex De Deken, projectmanager bij Triple Living.

“Ter hoogte van de hondenwei in de Kalverstraat staan twee prachtige platanen”, vult Alex De Deken aan. “Die willen we koste wat het kost ook in de toekomst een prominente plaats geven in de buurt. Net zoals de kenmerkende hallen, maken deze bomen deel uit van de geschiedenis van de buurt. We willen dat ze sterk en gezond genoeg zijn om ook in de toekomst een essentieel onderdeel van de buurt te zijn.” 

In de toekomst komen er in de buurt heel wat nieuwe woningen bij. Om de platanen op een gezonde en veilige manier te kunnen behouden, moeten ze een paar grote snoeibeurten ondergaan. Bouwheren Triple Living en Immobel willen dat onderhoud op de juiste manier aanpakken en hebben daarom een voorbereidinsgtraject gestart. “We willen zorg dragen voor het natuurlijke erfgoed van de buurt”, aldus Alex De Deken. 

“Samen met boomspecialist Mark Stammes van TreeExpert willen we de bomen nauwgezet en voorzichtig voorbereiden op wat komt. In een eerste fase zullen we de wortelzone van de bomen optimaliseren. De komende weken zal de bestaande omliggende verharding worden uitgebroken, zodat we de slechte grond kunnen vervangen door goede humus. We leggen ook een strooisellaag aan, die we kunnen inzaaien met een kruidenmengsel om de grond voedzamer te maken.”

Hoewel de zone rond de bomen tijdelijk ontoegankelijk gemaakt zal worden (ook voor voetgangers), krijgen voorbijgangers op deze manier een voorsmaakje van het toekomstige park dat op deze plek wordt aangelegd. Alex De Deken: “Momenteel gaat het nog maar om deze twee bomen, maar in de toekomst leggen we hier een heel park aan. De Kalverwei wordt een gezellig buurtpark met speel- en sportplekken waar heel de buurt samenkomt om te genieten. Op een zonnige dag is schaduw van de bomen meer dan welkom.”

De werken aan de platanen in de Kalverstraat zijn intussen gestart. ​ 

Meer informatie
over onze projecten?