Search
Close this search box.

Shigeru Ban opent expo over humanitair werk in rampgebieden

Momenteel loopt er op Nieuw Zuid een expo over het liefdadigheidswerk van de wereldberoemde architect Shigeru Ban, die in de buurt samen met projectontwikkelaar Triple Living aan een gloednieuw woonproject werkt. ‘Het werk van Shigeru Ban in rampgbieden’ – zo heet de expo – loopt tot eind januari in de tijdelijke exhibitieruimte in de Michel De Braeystraat 51b.

Een architect met een missie

Pritzker Prize-winnaar Shigeru Ban is zich heel erg bewust van zijn sociale plicht als architect. Hij stond mee aan de wieg van het Voluntary Architects Network (VAN), een ngo die slachtoffers in rampgebieden een menswaardig onderkomen wil bieden. Sinds de jaren ’90 ontwerpt en bouwt hij tijdelijke shelters in noodgebieden. Met weinig geld en tijd boekt hij er resultaten die nauwelijks moeten onderdoen voor zijn bekendere grote projecten.

In 1995 bouwde hij bijvoorbeeld 50 shelters van karton voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in Kobe (Japan). Bovendien bouwde hij samen met zijn studenten op 5 weken tijd een kerk uit karton. De bedoeling was dat die 3 jaar dienst zou doen, maar ze zou uiteindelijk meer dan 10 jaar blijven staan. Toen werd ze afgebroken en in Taiwan, waar op dat moment ook een aardbeving lelijk had huisgehouden, weer opgebouwd.

In de jaren nadien bouwde Shigeru Ban shelters in onder meer Turkije, Sri Lanka, Haïti en China. Na de aardbeving in L’Aquila (2007) bouwde hij een tijdelijk auditorium in de Italiaanse stad. Ook na de doortocht van orkaan Katrina bouwde hij noodwoningen voor de Make it Right Foundation van Brad Pitt.

Het zijn al die liefdadigheidsprojecten in rampgebieden die centraal staan in de expo ‘Het werk van Shigeru Ban in rampgebieden’.

Steun voor Oekraïne

Momenteel is Ban aan de slag in en rond Oekraïne. Enerzijds bouwt hij met VAN vluchtelingenshelters in de omringende landen, en hij werkt ook actief mee aan de heropbouw van het land. Wie zijn vrijwilligerswerk wil steunen, kan overigens ene donatie doen via de website van Shigeru Ban: http://www.shigerubanarchitects.com/donation/

Je kan de expo gratis bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens tussen 12u en 18u. Groepsbezoeken zijn ook mogelijk buiten de uren, maar enkel op afspraak via info@triple-living.be.

Meer informatie
over onze projecten?