Search
Close this search box.

Shigeru Ban onthult ontwerp van houten wolkenkrabber op Antwerpse Nieuw Zuid

Eerste houten woontoren in België naar de hand van wereldvermaarde architect

Projectontwikkelaar Triple Living en de Japanse grootmeester Shigeru Ban onthullen vandaag het ontwerp van het prestigieuze woonproject op het Antwerpse Nieuw Zuid. De houten woontoren van 25 verdiepingen hoog krijgt de naam BAN en zal bestaan uit 295 woonunits met uiteenlopend karakter. Wat meteen opvalt, zijn de houten gevelaccenten die duidelijk de signatuur dragen van de bekende architect.

“Ik gebruik veel hout in al mijn gebouwen”, legt Shigeru Ban uit. “Al vroeg in mijn carrière ben ik beginnen te experimenteren met andere materialen en ben ik tot de conclusie gekomen dat ik graag met hout werk. De CO2-uitstoot van een gebouw in hout is veel lager dan wanneer je met staal of beton werkt, want zowel in productie als in constructie is het een veel gemakkelijker te hanteren materiaal. De houten woontoren BAN is een hybride constructie van beton, staal en hout, waarbij de houten gevelelementen een signatuurrol spelen. De houten façade is echt mijn handelsmerk en ik ben blij dat ik op die manier mijn stempel kan drukken op het straatbeeld van Antwerpen.”

Over de naam van het gloednieuwe gebouw heeft projectontwikkelaar Triple Living niet lang moeten nadenken: BAN. “Op die manier draagt het gebouw ook letterlijk de naam van zijn ontwerper”, legt Kristof Schellekens, woordvoerder van Triple Living, uit. “Met de komst van Shigeru Ban tonen we opnieuw dat architectuur een van de belangrijkste pijlers van Nieuw Zuid is. Shigeru Ban is één van de hoogst aangeschreven architecten wereldwijd. In 2014 werd hij bekroond met de Pritzker Prize, de nobelprijs voor architectuur, zeg maar. Wij zijn verheugd dat iemand met zijn standaard en klasse voor ons een ontwerp heeft gemaakt en dat we dat ontwerp ook eindelijk kunnen tonen aan de buitenwereld.”

Wonen en werken aan rustgevende binnentuin

BAN bestaat uit twee gebouwen die een weelderige binnentuin omsluiten: een hoge woontoren van 25 verdiepingen en een aangrenzend lager gebouw. Samen zijn ze goed voor zo’n 295 woonunits met uiteenlopend karakter. Naast één- en tweeslaapkamerappartementen is er in het project ook plaats voor penthouses met drie slaapkamers. Op de benedenverdieping is er ruimte voor kantoren en commerciële activiteiten.

“Hout, tuin en mensen zijn de kernideeën van mijn ontwerp”, aldus Shigeru Ban. “Ik wilde een plek creëren waar mensen tot rust kunnen komen. Vandaar de keuze voor veel groen en de ruime binnentuin. Een groene omgeving relaxeert. De natuur neemt stress weg. In Japan hebben we daar een term voor: Shinrin-yoku. Tot rust komen door jezelf onder te dompelen in het groen. Tegelijkertijd heb ik in het ontwerp gekozen voor veel houtaccenten. Dat is niet alleen vanuit ecologisch standpunt een goede keuze, maar het creëert ook een zekere warmte en huiselijkheid, die je in een gebouw zoals dit verwacht.”

 
 
 
 
 
 
 
 

Meer informatie
over onze projecten?