Search
Close this search box.

Shigeru Ban geeft startschot voor de werken aan houten woontoren op Nieuw Zuid

Wereldberoemde Japanse Pritzker Prize winnaar opent expo over zijn hulp aan conflict- en rampgebieden

In de Japanse cultuur is donderdag 24 november een Taiandag (大安), een dag vol geluk en voorspoed. Ook voor de bewoners van Nieuw Zuid en de mensen van Triple Living was het een speciale dag, want toparchitect Shigeru Ban kwam in hoogsteigen persoon de werken aan zijn project BAN opstarten. 

Tijdens een persmoment lichtte hij zijn ontwerp toe en plantte hij een Ginkgo Biloba, een Japanse wensboom, op de werf. In de Japanse cultuur wordt de boom haast als een god vereerd. Hij staat symbool voor onder meer hoop, liefde, tijdloosheid en een lang leven. 

Tijdens zijn bezoek aan Nieuw Zuid opende Shigeru Ban een speciale fototentoonstelling over zijn humanitaire werk in rampgebieden. Die vindt plaats in de exporuimte naast de kantoren van Triple Living.

 
 

BAN: imposant en duurzaam woonproject

Het imposante bouwwerk op Nieuw Zuid krijgt de naam BAN, vernoemd naar zijn bedenker. BAN bestaat uit een rijzige woontoren van 25 verdiepingen en daarnaast nog een apart gebouw, samen goed voor 295 woonunits. De Japans geïnspireerde binnentuin van maar liefst 6.000 m2 voorziet de bewoners van een gezonde dosis groen en zuurstof. De blikvanger werd ontworpen door landschapsarchitect Bas Smets, die ook het plantendecor rond de Notre-Dame in Parijs mag herinrichten.

De indrukwekkende binnentuin weerspiegelt Shigeru Bans voorliefde voor de natuur. “Ik wilde een plek creëren waar mensen tot rust kunnen komen”, vertelt Ban. “Een groene omgeving relaxeert. In Japan hebben we daar een term voor: Shinrin-yoku. Tot rust komen door jezelf onder te dompelen in het groen.”

Signatuurarchitectuur

BAN is een adembenemend ontwerp dat opvalt door het signatuur lijnenwerk in de houten gevels dat kenmerkend is voor de architect en die van het gebouw een echt statement maakt. Ook de hybrideconstructie van hout, beton en staal maakt het project bijzonder en ecologischer dan pure betonbouw. Alle appartementen laten veel licht binnen en belichamen een sereniteit die eigen is aan de bouwstijl van Shigeru Ban. De uitzichten zijn ongeëvenaard en reiken tot aan de Schelde en het park Nieuw Zuid.

Internationale interesse

Dat er ruimte is in België voor sterarchitecten, bewijst de grote interesse in het project op Nieuw Zuid. De laatste verkoopfase wordt nu versneld gelanceerd en ook internationaal kan het project op grote interesse rekenen. Er hebben zich al kopers uit de Verenigde Staten, Zwitserland en Italië aangediend. Hetzelfde fenomeen zag bouwheer Triple Living bij Palazzo Verde, dat ontworpen is door de gekende architect Stefano Boeri en in een mum van tijd uitverkocht was.

Ook rente speelt mee

Ook het huidige klimaat speelt mee in de goede verkoopcijfers, zegt communicatieverantwoordelijke van Triple Living Esa van den Heuvel: “Sinds begin dit jaar zijn de prijzen van de bouwmaterialen de hoogte ingeschoten, waardoor nieuwbouwwoningen overal duurder worden. Momenteel zijn de leningen bij de bank nog gunstig, maar wekelijks komt daar zo’n tien procentpunt bij. Wie wacht tot volgend jaar, zou dus wel eens én een duurdere woning kunnen hebben én een zwaardere lening. Vandaag kopen is eigenlijk heel logisch. We zien dan ook vooral dertigers en veertigers die kopen voor eigen bewoning.”

De bouwwerken aan BAN zijn gestart en de laatste verkoopfase wordt nu gelanceerd. Het volledige project wordt in december 2025 opgeleverd. De plint van de woontoren wordt vermoedelijk al een jaar eerder opgeleverd.

EXPO: de hulp van Shigeru Ban aan rampgebieden

Van 25 november tot en met 31 januari wordt de exporuimte van Triple Living (Michel De Braeystraat 51b) omgetoverd tot Shigeru Ban-expo. 

Al vroeg in zijn carrière ontdekte Shigeru Ban dat kartonnen kokers als bouwmateriaal veel steviger zijn dan gedacht. In de jaren ’90 kwam hij erachter dat zijn recycleerbare kartonnen structuren een groter nut konden hebben. Het is in die periode dat Shigeru Ban zich heel erg bewust werd van zijn sociale plicht als architect. Hij stond mee aan de wieg van het Voluntary Architects Network, een ngo die slachtoffers in rampgebieden een menswaardig (tijdelijk) onderkomen wil bieden. Met weinig tijd en klein budget slaagt Shigeru Ban erin om in noodgebieden resultaten te boeken die minstens even impressionant zijn als zijn bekendere grote projecten.

De exporuimte wordt ingekleed met Bans kenmerkende Paper Partition System (PPS), een duurzaam en kartonnen framework, gedrapeerd met doeken. Op die doeken wordt zijn werk in rampgebieden over heel de wereld voorgesteld. Van de Japanse Log Houses en de shelters in Rwanda uit de jaren ’90 tot de opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen eerder dit jaar.

De expo is gratis te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens tussen 12 en 18 uur. Groepsbezoeken vanaf 6 personen zijn ook mogelijk buiten de uren, maar enkel op afspraak via info@triple-living.be.

Meer informatie
over onze projecten?