Search
Close this search box.

Nebo wordt vanaf 1 mei smaakmaker op Antwerps Nieuw Zuid

Een gastronomische totaalbeleving

Zeer binnenkort kunnen liefhebbers van de gastronomische keuken hun smaakpapillen laten prikkelen in het nagelnieuwe Nebo. Het restaurant van Dimitri de Koninck opent op 1 mei de deuren aan het al even nieuwe Panamarenkoplein op Nieuw Zuid. De relatief jonge kok (°1986) etaleert er zijn voorliefde voor de Franse klassiekers met een moderne twist en een ambitieuze gastronomie op maat van de authentieke levensgenieter. Met een opleiding in de iconische hotelschool Ter Duinen, de grote Escoffier als culinaire held en een vader die sterrenzaak La Luna op de wereldkaart zette, zijn de verwachtingen voor de Koninck en zijn Nebo hooggespannen. Maar daardoor laat de chef zich niet afschrikken. Integendeel, hij houdt van een uitdaging. Hij heeft eigenhandig tachtig plannen voor de keuken uitgetekend en gaat voluit voor een culinair à-la-carterestaurant.

Vernieuwend klassiek met topproducten

Nebo is Kroatisch voor ‘hemel’. Een knipoog naar La Luna, het Antwerpse restaurant dat zijn ouders jarenlang uitbaatten, en naar de Kroatische roots van zijn vriendin. Net als vader Dirk de Koninck gelooft ook Dimitri in pure, edele ingrediënten en gaat hij met zelfgetrokken fonds en fumets terug naar de oerdegelijke basis zoals nog maar weinigen van zijn generatie dat doen. Maar dan wel met een hedendaagse presentatie en met moderne, verrassende technieken. Zo gaan de groenten even op de konrogrill met Japanse Binchotan-houtskool en schroeit hij fazant op de teppanyaki. 

Met ingrediënten als met de hand opgedoken coquilles, ganzenlever, tarbot, hazenrug, Balfego-tonijn of duif van Anjou, leest de kaart als een uiteenzetting van sterproducten. Ook het keukenteam is met referenties als The Jane**, Kommilfoo*, August en The Glorious* een supernova. Zelf deed Dimitri ervaring op in sterrenzaken als De Eiken* en Zilte**, en verdiende hij zijn strepen als sous-chef in La Luna*.

“Het plan om zelf een restaurant te beginnen, was al lang in mijn hoofd aan het rijpen en de werken en voorbereiding hebben meer dan een jaar geduurd. Maar één ding was zeker: ik wilde absoluut à la carte werken. Bij mij krijgen de gasten op het bord waar ze zelf zin in hebben. Daarom ook de keuze voor een uitgebreide kaart, die we zo’n vier keer per jaar gaan aanpassen”, vertelt Dimitri de Koninck, chef-zaakvoerder. 

Totaalervaring op het bord en in de zaal

Sfeer en genieten zijn belangrijk. Geen dubbele services in Nebo, wel middagen en avonden die uitnodigen tot lang doortafelen met een aperitief of afzakkertje in het gezellige salon. Het interieur, ontworpen door Epokhe Interiors, is een beleving op zich. Aan de muren: kunst van de Antwerpse Dirk Vander Eecken. Aan tafel: stoelen naar een ontwerp van Léon Stynen. Ook hier een voorliefde voor de meesters dus, met een terugkerende moderne twist zoals de spectaculaire verlichting aan het plafond die refereert naar de sterrenhemel. Nog meer frisse vernieuwing in de aangenaam-funky playlist en het jonge keukenteam dat af en toe bijspringt in de zaal om een praatje te slaan met de gasten. Door de halfopen keuken kunnen de gasten hen live aan het werk zien. 

Keuzevrijheid

Met het verrassend uitgebreide à-la-carteaanbod wil chef Dimitri zijn tafelgasten zoveel mogelijk keuzevrijheid geven, een uitdaging die zijn keukenteam voluit aangaat. In Nebo is het de bedoeling dat zelfs grotere gezelschappen volledig naar eigen smaak kunnen kiezen uit de kaart die elk seizoen vernieuwd wordt. De porties zijn royaal. Ook dat is anders dan bij vele culinair-gastronomische restaurants. Maar in verhouding tot de exclusieve ingrediënten en de ruime porties op het bord, zijn de prijzen democratisch. Natuurlijk is tarbot een dure vis en zijn ganzenlever en kaviaar niet goedkoop, maar als je de prijzen vergelijkt met die van sterrenrestaurants, ben je in Nebo een stuk goedkoper gesteld. Ook de uitgebreide wijnkaart biedt zeer veel variatie en een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, met referenties die gaan van de betere bourgogne en de stevige bordeaux tot ongekende pareltjes van kleinere Italiaanse huizen. ​ 

De opening is gepland op 1 mei. Reserveren kan nu al via www.restaurantnebo.be.

Parkeren kan in de publieke ondergrondse parking Zuiderplein, op twintig meter van het restaurant. 

 
 
Dimitri de Koninck

Meer informatie
over onze projecten?