Search
Close this search box.

Maureen De Wit wint eerste fotografiewedstrijd van Triple Living op Nieuw Zuid

‘Rear window’ van fotografe in bijberoep verkozen tot beste foto

Van 9 september tot 9 oktober liep voor het eerst de fotografiewedstrijd #focusnieuwzuid, met als thema de architectuur op de gelijknamige moderne stadssite in Antwerpen. Met meer dan tweehonderd inzendingen was de eerste editie meteen een schot in de roos, maar ook een uitdaging voor de driekoppige jury. “Het niveau was hoog en we hebben flink gediscussieerd over de inzendingen, maar over die van de winnares waren we het meteen alle drie eens”, zegt Kristof Schellekens, juryvoorzitter en gediplomeerd fotograaf.

Gisteren maakte de jury de winnende foto bekend. Dat is ‘Rear window’ van Maureen De Wit (44), storemanager en fotografe in bijberoep. “Ik nam nooit eerder deel aan een wedstrijd. Deze meteen winnen is echt fantastisch”, luidde de eerste reactie. Maureen zette tamelijk recent haar eerste stappen in de fotografiewereld. “Voor mij begon het allemaal toen ik in 2016 mijn eerste spiegelreflexcamera cadeau kreeg van mijn vriend. Vanaf dan trok ik elke dag de straten op voor mijn favoriete onderwerp straatfotografie. Die passie voor fotografie is nooit meer overgegaan. Ik rondde met succes een opleiding fotografie af en ben nu ook fotografe in bijberoep. Deze wedstrijd winnen is echt een droom die uitkomt en hopelijk ook een opstap naar mijn ultieme doel om van fotografie mijn hoofdberoep te maken.”

Rear window
Rear window

Dat Maureen talent heeft, bewijst haar foto die het haalde van meer dan tweehonderd andere inzendingen. Vooral het lijnenspel viel de jury op: “De foto springt eruit dankzij het gedurfde lijnenspel in de compositie, het ietwat unheimliche perspectief en de verrassende kleuren”, aldus Schellekens. Zelf haalt Maureen haar fascinatie voor de architectuur op de site aan: “Ik heb zo goed als altijd op het Zuid gewoond en heb Nieuw Zuid dus weten ontstaan en zien groeien. Voor mijn opleiding fotografie ben ik er ooit foto’s gaan nemen in het kader van mijn toenmalige opdracht ‘architecturale fotografie’. Vooral de strakke lijnen in combinatie met de lichtinval maakt dat er unieke en fantastische beelden ontstaan op verschillende momenten van de dag.”

Maureen wint de hoofdprijs van 2.000 euro aan professioneel fotografiemateriaal en een betaalde foto-opdracht op Nieuw Zuid, voor de bouwheer Triple Living. De jury bestond uit architectuurfotograaf en grafisch designer Thomas De Bruyne (@cafeine), professioneel fotograaf Frederik Beyens en Kristof Schellekens, woordvoerder van Triple Living en gediplomeerd fotograaf.

De tien beste inzendingen kan je bekijken op focusnieuwzuid.be of op Instagram #focusnieuwzuid@focus_nieuwzuid en @nieuw_zuid. Wegens het grote succes zijn er nu al plannen voor een tweede editie van #focusnieuwzuid.

Meer informatie
over onze projecten?