Search
Close this search box.

Kolonie oeverzwaluwen nestelt zich op Antwerpse Nieuw Zuid

Kolonie oeverzwaluwen nestelt zich op Antwerpse Nieuw Zuid

De afgelopen weken heeft er zich een kolonie van maar liefst 150 oeverzwaluwen genesteld in het park van de Antwerpse wijk Nieuw Zuid. Volgens Natuurpunt is dit hoogst uitzonderlijk. Projectontwikkelaar Triple Living, Natuurpunt en landschapsarchitect Bas Smets hebben de handen in elkaar geslagen om er een permanente broedplek voor de vogels te creëren.

“Het is uniek dat de oeverzwaluwen zich hier nestelen”, legt vogelkenner Joris Van Reusel van Natuurpunt-Vogelwerkgroep Ardea uit. “De laatste jaren zie je amper nog zwaluwen in stedelijke omgevingen. Op een handvol gierzwaluwen na, maar dat is een heel aparte soort. Toen we werden gecontacteerd door een opmerkzame bewoner van Nieuw Zuid, ben ik meteen zelf komen kijken.”

“Oeverzwaluwen komen normaal vooral voor aan kusten en in rivierdelta’s, in duingebieden en zandoevers. De laatste jaren zien we ze ook wel eens in de haven van Antwerpen. Door de grote infrastructuurwerken in de regio wordt er veel zand en grond verzet. Oeverzwaluwen zien daarin een perfecte plaats voor hun nesten. Eerder dit jaar zat er een kolonie aan de d’Herbouvillekaai. Het is niet ondenkbaar dat dit dezelfde kolonie is, die vandaar is uitgeweken naar Nieuw Zuid”, vervolgt Joris Van Reusel.

Beschermde diersoort

De biodiversiteit in Vlaanderen staat almaar meer onder druk en veel vogelsoorten verliezen hun habitat, waardoor de zwaluwenpopulatie in ons land elk jaar afneemt. Er zijn momenteel nog maar een paar verschillende soorten zwaluwen in ons land. Daarom is het zo opvallend dat er zich de afgelopen weken een grote kolonie oeverzwaluwen heeft gevestigd op Nieuw Zuid. “Oeverzwaluwen zijn een beschermde diersoort”, aldus Van Reusel. “Je mag ze niet verstoren of vangen. Daarom hebben we hun broedplek nu afgeschermd met hekken en informatieborden.”

Permanente broedplaats op Nieuw Zuid

Natuurpunt is momenteel in gesprek met projectontwikkelaar Triple Living en met Bureau Bas Smets, dat het landschap van Nieuw Zuid heeft ontworpen, om een permanente zwaluwwand te voorzien voor de oeverzwaluwen. “Oeverzwaluwen zijn redelijk honkvaste dieren”, legt Van Reusel uit. “Eens ze een aangename nestplaats hebben gevonden, hebben ze de neiging om die weer op te zoeken als ze uit Midden-Afrika terugkeren. Daarom willen we graag samenwerken met Nieuw Zuid, zodat de dieren volgend jaar met een gerust hart kunnen terugkeren.”

 
 
 

Meer informatie
over onze projecten?