Gelukkig is er beterschap op komst. Onder impuls van vooraanstaande voorbeelden als Zaha Hadid en Shelley McNamara nemen vrouwen in sneltempo het eeuwenoude gild over. Overal ter wereld treden talentrijke vrouwen steeds vaker op de voorgrond met hun ontwerpen.
Ook op Nieuw Zuid, dat leest als een staalkaart van de moderne architectuur, hebben heel wat vrouwen de touwtjes in handen. Hoog tijd om een aantal van hen, speciaal voor Internationale Vrouwendag, eens extra in de kijker te zetten. Maak kennis met enkele van de vele vrouwen die hun stempel drukten op de Antwerpse buurt van de toekomst.
Paola Viganò, architecte van het masterplan
Urbaniste Paola Viganò loopt voorop: de Italiaanse ontwierp het masterplan voor de buurt en kan in die zin beschouwd worden als de schepper van Nieuw Zuid. Zij creëerde het raamwerk waarin alle andere ontwerpen passen. “Voor elk stadsproject vertrekken wij vanuit de vraag: hoe kunnen we hier samenleven? Niet alleen wonen, dus”, legt Viganò uit. “Als urbanist draag je een grote verantwoordelijkheid. De manier waarop we de openbare ruimte inrichten, bepaalt voor een groot stuk hoe we er gaan leven.”
“Met Nieuw Zuid wilden we een wijk creëren waar auto’s niet per se nodig zijn, waar leven, winkelen en wonen samengaan met voldoende publieke open ruimte en mooie uitzichten op groen of de Schelde. Dat is ons antwoord op de vraag hoe we samen kunnen leven in de stad.”
Lone Wiggers, architecte van Scheldezicht
Scheldezicht is de tweede van in totaal acht woontorens op Nieuw Zuid. Het prachtige project werd ontwikkeld door het Belgische BRUT en het Deense C.F. Møller. De drijvende kracht achter Scheldezicht is Lone Wiggers, al twintig jaar partner bij C.F. Møller en als architect verantwoordelijk voor het unieke lijnenspel in de tachtig meter hoge toren. “Ik vind het belangrijk om de plaats te begrijpen waar ik bouw, om de plek te lezen en de ziel ervan te herinterpreteren”, aldus Wiggers. “In de architectuur gebruikt men daarvoor de term genius loci, wat Latijn is voor de geest van de plek. Zo hebben we Antwerpen bestudeerd en een ontwerp afgeleverd dat volgens ons heel Belgisch is. De bakstenen verwijzen naar de typisch Belgische roots. Het diverse horizontale, levendige sociale weefsel dat Antwerpen Zuid typeert, vertaalden we naar een verticaal sociaal leven in de toren.”
“De geschiedenis van de architectuur is één van mijn grootste inspiratiebronnen. Honderd jaar geleden had Scandinavië weinig geld, middelen en materialen. Onze bouwwerken waren door de omstandigheden zeer eenvoudig. Uiteindelijk werd Denemarken een rijke welvaartsstaat, maar we bleven wel vasthouden aan eenvoudige en strakke ontwerpen. Ik hou van een simpel tijdloos design dat decennia meegaat.”
Haike Apelt, architecte van Parkzicht 2
De Duitse Haike Apelt staat aan het roer van HAMA Architecten, het Antwerpse architectenbureau dat ze samen met Marco Arts oprichtte. Samen tekenden ze het ontwerp van Parkzicht 2 op Nieuw Zuid. “Ik vind vaak inspiratie in de geschiedenis van de architectuur. Voor Parkzicht 2 liet ik me inspireren door twee palazzi: Palazzo Piccolomini in Pienza en Palazzo Chiericati in Vicenza. Door te werken met loggia’s kunnen we de bewoners een enorme kwaliteit meegeven. Ze vormen een erg comfortabele buitenruimte en het ideale platform om te genieten van wijdse uitzichten over het zuidelijke deel van de stad. Op de daktuin hebben we gekozen voor half-open begroeiing: die zorgt voor beschutting tegen de soms stevige wind.”
Goedele Desmet, architecte van Campus Nieuw Zuid
Goedele Desmet is vennoot bij het architectenbureau BOB361. Zij maakte het ontwerp van Campus Nieuw Zuid, een gebouw met studentenkamers. Voor Woonhaven ontwierp ze ook drie gebouwen met sociale woningen. Met vier gebouwen op haar conto is er – behalve Paola Viganò – geen vrouw die zo zeer haar stempel heeft gedrukt op het straatbeeld van Nieuw Zuid. “Er ligt een heel goed masterplan aan de basis van Nieuw Zuid. De kwaliteit van dat plan is nu al duidelijk, dankzij de gebouwen die er al staan. Door de architecten van de verschillende gebouwen nog een zekere ruimte te geven, zijn ze stuk voor stuk op een andere manier omgegaan met de voorwaarden. Met als resultaat een divers geheel.”
Paola Vigano, Goedele Desmet, Lone Wiggers en Haike Apelt zijn slechts enkele van de vele vrouwen die Nieuw Zuid maakten tot wat het vandaag al is: een gezellige buurt waar het aangenaam wonen, leven én werken is. Ook deel uitmaken van Nieuw Zuid? Neem een kijkje op nieuwzuid-antwerpen.be.