De gemiddelde maandelijkse huurprijs voor een appartement (in Vlaanderen) is ondertussen 870 euro, maar wie in een stedelijke omgeving wil wonen, betaalt natuurlijk meer dan gemiddeld. Brussel blijft met een gemiddelde huurprijs van 1250 euro per maand de duurste stad van het land. In Vlaanderen is Leuven de duurste. Met een gemiddelde huurprijs van 1074 euro blijft de studentenstad Antwerpen (943 euro per maand) en Gent (932 per maand) voor.
De stijgende huurprijzen zijn vooral te wijten aan de toenemende kloof tussen vraag en aanbod op de vastgoedmarkt. “De kern van het probleem is dat er te weinig appartementen zijn op de huurmarkt, terwijl er almaar meer mensen op zoek zijn naar een huurwoning”, zegt Caroline Dumont van Triple Living Renting. “We merken dat heel erg in de huuraanvragen die we binnenkrijgen.”

Die grote vraag heeft een duidelijke impact op de huurprijzen: doordat verhuurders zien dat hun panden heel populair zijn, zetten ze die wat duurder in de markt. “Doorgaans zijn zo’n 98 tot 99% van onze appartmenten verhuurd”, aldus Dumont.
Behalve hogere huurprijzen heeft de crisis op de huurmarkt nog een gevolg. Door de prijsstijging blijven huurders gemiddeld langer in een bepaald appartement wonen. Door de stijging van de huurprijzen, nemen huurders het zekere voor het onzekere en stellen ze een eventuele verhuis uit. En dat is natuurlijk goed nieuws voor verhuurders, die minder verloop hebben.