Search
Close this search box.

Gekend KBC-gebouw maakt plaats voor groen woonproject The Banks

Brussel, 16 januari 2023 – Aan de Brusselse Havenlaan, waar momenteel nog het bekende KBC-gebouw staat, verrijst binnenkort The Banks: een gloednieuwe en gezinsvriendelijke groene woonbuurt. Bouwheer Triple Living lanceert de eerste twee van drie woontorens en een woonstrip, ingeplant rond een grote collectieve binnentuin. Kwaliteit, groen en leefbaarheid vormen de fundamenten van het wooncomplex, dat mikt op een grote variatie aan bewoners en aansluit op de groene heroriëntatie van de Havenwijk en de nabijgelegen Tour & Taxis-site. Architecten OFFICE Kersten Geers David Van Severen en Nicolas Firket Architects ontwerpen het masterplan en de gebouwen. Bureau Bas Smets neemt de landschapsarchitectuur voor zijn rekening.

The BanksAantal woonunits: 216 (waarvan 16 maisonettewoningen)Oppervlakte van de site: 3.348 m2Bewoonbare oppervlakte: 28.913 m2Kantooroppervlakte: 3.800 m2Parkeerplaatsen: 2009 elektrische deelauto’sFietsenstalling: 1.445 m2

Antwoord op nijpend woningtekort in Brussel

Bouwheer Triple Living ontwikkelt buurten en projecten met een visie die past binnen de bredere lokale omkadering. Zo ook The Banks. Het woonproject biedt een antwoord op het nijpende tekort aan kwalitatieve, betaalbare woningen in en rond Brussel. De site voorziet een diversiteit aan woontypes, waaronder duplexwoningen en appartementen die sterk variëren in grootte en aantal slaapkamers. In de lagere woonstrip bevinden zich enkele gezinswoningen met een eigen ingang. De verschillende woonunits beschikken elk over een specifieke buitenruimte, afhankelijk van het gebouw en de typologie. Wintertuinen, terraskamers en balkons laten de bewoners optimaal genieten van de aanplantingen en het zicht op de genereuze binnentuin, het kanaal, het aangrenzende Becopark en de stad. 

Het masterplan van de site zet sterk in op levenskwaliteit, zowel voor de bewoners van The Banks als die van de omwonenden. Door het open karakter van de nieuwe woonsite krijgt ook de achterliggende buurt zijn openheid terug. De innovatieve site sluit aan bij de geplande grote vergroeningsoperatie van de wijde omgeving. Het open en groene kader maakt van The Banks een gezellige, levendige woonbuurt waar het aangenaam wonen is voor jong en oud. Een aanzienlijk deel van de percelen wordt overigens voorbehouden voor collectieve ruimtes, zoals kantoren, een crèche, een brasserie, twee ontmoetingscentra en zelfs een hotel. 

Strakke architectuur met veel buitenruimte 

Architectenbureaus OFFICE Kersten Geers David Van Severen en Nicolas Firket Architects kozen voor een strakke architectuur, met een sober lijnenspel en een flexibele indeling die perfect aansluit bij de noden van de moderne stadsbewoner. Door de keuze voor afzonderlijke gebouwen ontstaat een stedelijk ensemble dat identiteit en variëteit biedt aan de bewoners en hun omgeving. De gevelontwerpen geven elk gebouw een eigen karakter en creëren een solide, maar elegante stedelijkheid.

The Banks wordt een gezinsvriendelijke nieuwe stadsbuurt: groen, duurzaam en levendig. Met een sterke relatie tot het kanaal en de parken die de buurt in de nabije toekomst nog groener gaan kleuren.

Riante groenruimte, zicht op kanaal en park

The Banks is een groene woonsite, met een landschapsontwerp van het gerenommeerde Bureau Bas Smets, dat ook het landschapspark van het nabijgelegen Tour & Taxis en het landschap van Nieuw Zuid in Antwerpen ontwierp. De grote centrale binnentuin van The Banks slaat een brug naar de publiek toegankelijke ruimtes en het toekomstige Becopark langs de kaaien, en biedt tegelijkertijd voldoende privacy. Dit groene hart krijgt een aantal speeltuinen en vormt samen met de andere collectieve ruimtes een ideale ontmoetingsplaats voor de bewoners. 

Mobiliteit op stadsmaatWist je dat Brussel koploper is op het vlak van autodelen? De stad telde in 2021 meer dan 60.000 autodelers. The Banks speelt daarop in en voorziet deelauto’s voor bewoners in de ondergrondse parkeerplaats. Daarin zal ook uitzonderlijk veel plaats voorzien worden voor fietsen.

De gesloten gevel van het huidige KBC-gebouw maakt plaats voor een open inplanting die de voorbijgangers laat meegenieten van de publieke pleinen en aanplantingen, en de bewoners een optimaal zicht biedt op het kanaal en het geplande Becopark. Het Becopark, een brede groenboulevard van 3,2 hectare, zal zich vanaf 2024 voor The Banks uitstrekken, en wordt verbonden met het park aan Tour & Taxis, waardoor de bewoners kunnen genieten van een grote uitgestrekte groenoase. The Banks wil een stedelijk anker zijn dat de heropleving van de kanaalzone een boost geeft en het potentiële groene karakter verzilvert.

www.triple-living.be

Meer informatie
over onze projecten?