Search
Close this search box.

BETER DAN BEN: duurzame wijk MIDDEN breidt uit

Fiks fiscaal voordeel: geen onroerende voorheffing gedurende de eerste vijf jaar

De eerste bewoners namen er in 2016 al hun intrek, en nu is MIDDEN klaar voor de volgende uitbreiding. De groene woonbuurt – die haar naam ontleent aan de centrale ligging midden in de dorpskern van Boechout – gaat 20 nieuwe parkappartementen en 6 parkwoningen met zuidtuin bouwen. Allemaal halen ze een energiepeil van E20, wat strenger is dan de huidige BEN-normen. BEN staat voor bijna-energieneutraal. De werken aan de nieuwe bouwfase starten midden 2022 en zullen een tweetal jaar in beslag nemen. Bouwheer Gands (onderdeel van Triple Living) start vandaag met de verkoop van de nieuwe fase.

Allemaal BEN

Het hele project MIDDEN is bijna-energieneutraal gebouwd (BEN). Dat is sinds 2021 ook de officiële standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en Europa. BEN-gebouwen verbruiken weinig energie voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water, en ze halen die energie uit groene energiebronnen. Volgens de Vlaamse normen moet een BEN-woning of BEN-appartement een E-peil hebben van E30 of lager. Met een E-peil van E20 legt MIDDEN de lat dus flink hoger dan de minimumvereisten.

Centrale locatie in populaire Zuidrand

Het project speelt in op de almaar groeiende vraag naar vastgoed in de Zuidrand van Antwerpen. Boechout beantwoordt aan de veelgevraagde combinatie van een authentieke dorpssfeer met een groen karakter en een uitstekende bereikbaarheid, wat van de postcode een populaire zoekterm voor een nieuwe woning maakt. De gemeente beschikt over een uitgebreid netwerk van tram- en bushaltes en een eigen treinstation, en is aangesloten op de fietsostrade richting Antwerpen en Mechelen. Ook de E19 en de E313 zijn vlot bereikbaar.

Van voormalig industrieterrein tot duurzame woonwijk

Tot tien jaar geleden was het ongeveer 5 hectare grote gebied tussen de Heuvelstraat, de Lange Kroonstraat en de Molenlei het werkterrein van metaalverwerkend bedrijf Baume, Marpent en Thirion (BMT). In een recent verleden was de site nog volledig gebetonneerd en verhard, tot in 2012 de start werd gegeven voor de herbestemming tot een gemengd woonproject. Nu is MIDDEN een groene, duurzame en levendige woonwijk, inclusief een nieuwe supermarkt, kindercrèches, gemeentediensten en het nieuwe politiekantoor. De eerste twee fases zijn inmiddels opgeleverd en in gebruik genomen. Nu gaat de derde van de in totaal vier bouwfases in.

Beter dan BEN

Alle woningen en appartementen in MIDDEN hebben een energiepeil van E20, wat strenger is dan de BEN-normen en eigenaars een fiks fiscaal voordeel oplevert. De eerste vijf jaar is de woning immers 100% vrijgesteld van de onroerende voorheffing (regelgeving 2021, energiesparen.be).

Duurzame technieken

Alle woningen en appartementen zijn uitgerust met duurzame en ecologische technieken, waaronder zonnepanelen, vloerverwarming, warmtepompen, regenwaterputten en groendaken.

Parkappartementen en parkwoningen

De nieuwe fase bestaat uit de bouw van twee volumes: een gebouw met 20 appartementen met 1 tot 3 slaapkamers en een volume met zes eengezinswoningen met leuke zuidtuin. De nieuwe units grenzen aan het Clematitespark van het naastgelegen Sint-Gabriëlcollege en zijn ontworpen door BINST Architects. Het Antwerpse bureau heeft meer dan vijftig jaar ervaring op de teller en weet wooncomfort, degelijkheid en een karaktervolle uitstraling moeiteloos met elkaar te combineren.

Dorp in het landschap

De landschapsaanleg van de woonsite besteedt veel aandacht aan groen en ontharding. Het park dat de site begrenst, wordt als het ware doorgetrokken in de groene uitlopers die zich doorheen de ontwikkeling slingeren. MIDDEN krijgt bovendien een eigen grote parktuin en is aangelegd met gezellige pleintjes, speelzones en zithoekjes om ontmoeting tussen de bewoners te stimuleren en waardevolle publieke ruimte bij te creëren voor de buurtbewoners. De nieuwe buurt is onderverdeeld in rustige, kindvriendelijke woonerven met doodlopende straten. Om het autoluwe karakter te verzekeren, parkeren alle wagens ondergronds.

©Triple Living
©Triple Living
©Triple Living
©Triple Living
©Triple Living

Meer informatie
over onze projecten?