Thema van deze editie is de impact van de natuurlijke intelligentie van planten op architectuur en in die zin is het niet verwonderlijk dat de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) een vermaard landschapsarchitect als Bas Smets hebben gevraagd om het Belgische paviljoen vorm te geven. Samen met klimaatwetenschapper Valerie Trouet en bioloog Stefano Mancuso ontwikkelde hij er de tentoonstelling Building Biospheres.
Op zoek naar een nieuwe relatie tussen architectuur en natuur
Met het tentoonstellingsconcept zoekt het drietal naar een nieuwe relatie tussen natuur en architectuur en het Belgische paviljoen zal dienen als een laboratorium om nieuwe ideeën te verkennen en aan het publiek te tonen. Building Biospheres stelt namelijk voor om gebouwen te beschouwen als kunstmatige ruimtes waarin planten een verkoelend microklimaat kunnen produceren en het gebouw actief aansturen wat betreft beregening, ventilatie en belichting. Door gebruik te maken van de nieuwste inzichten in de intelligentie van planten, onderzoekt het project wat dit kan betekenen voor de ontwikkeling van de architectuur.
Het ontwerp van Smets, Trouet en Mancuso werd gekozen uit meer dan 40 inzendingen. Dat Bas Smets het Belgische paviljoen vorm mag vormgeven, is een hele eer, want de Biënnale van Venetië is één van de belangrijkste culturele evenementen ter wereld. Het ene jaar draait het festival om kunst, het volgende staat architectuur in de kijker.
Bas Smets maakte de afgelopen jaren naam voor zichzelf met grote vernieuwende landschapsprojecten in binnen- en buitenland. Hij ontwierp onder andere de herdenkingsplek voor de aanslagen van 22 maart in het Brusselse Zoniënwoud, het landschap van de buurt Nieuw Zuid, en de omgeving van de Notre-Dame in Parijs. Vorig jaar kreeg hij ook al de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste, een carrièreprijs van de Vlaamse Gemeenschap. Die loofde hem als “een landschapskunstenaar die de logica van de natuur volgt en rekening houdt met de vernietigende impact die de klimaatverandering heeft”.
Het feit dat Smets ijvert voor meer ruimte voor de natuur en het water in stedelijke contexten, is slechts één van de vele redenen waarom we bij Triple Living graag met hem samenwerken. In het verleden werkten we al samen in de buurt Nieuw Zuid, waar hij het volledige landschap ontwierp, en ook voor het project The Banks in Brussel en het toekomstige project Havenplein in Schoten sloegen we de handen in elkaar.