Search
Close this search box.

Bart De Wever geeft startschot van ontwikkeling Slachthuiswijk in Antwerpen

Nieuwe hightech campus AP Hogeschool eerste project in gloednieuwe groene stadsbuurt

28 juni 2022 – Vandaag zijn de werken voor de ontwikkeling van de nieuwe Slachthuiswijk in Antwerpen officieel gestart. Vanaf vandaag wordt één van de vroegere slachthuishallen getransformeerd tot een duurzame hightech campus voor AP Hogeschool. De nieuwe campus is het eerste van vele projecten die er de komende jaren voor zullen zorgen dat de hele omgeving een bruisende, groene wijk wordt. Een gemengde woonbuurt waar behalve voor onderwijs ook plaats is voor ontspanning, creativiteit, innovatie, lokale handel en cultuur.

Niet met een traditionele eerste steen, wel met een boring voor het zogenaamde BEO-veld, zo gaf Antwerps burgemeester Bart De Wever het startschot voor de ontwikkeling van de nieuwe hightech campus van AP Hogeschool Antwerpen. Het BEO-veld (BEO staat voor Boorgat Energie Opslag) moet de nieuwe hogeschoolcampus van AP voorzien van duurzame energie. Via verschillende boorgaten tot meer dan 100 meter diep wordt een gesloten ondergronds buizennetwerk aangelegd dat in de zomer verkoeling uit de grond haalt en in de winter aardwarmte gebruikt om de campus te verwarmen.

AP Hogeschool Antwerpen werkt voor de nieuwe campus samen met projectontwikkelaars Immobel en Triple Living, die de komende jaren de hele buurt omvormen tot een nieuwe, groene stadswijk.

“We willen van de buurt een plek maken waar de levenskwaliteit hoog is en waar mensen graag vertoeven”, aldus Jeff Cavens, bestuurder van Triple Living. “De wijk krijgt opnieuw de bruisende sfeer van weleer, maar ze wordt een stuk groener en leefbaarder.”

“Dit is een buurt met een roemrijk verleden maar we bouwen in de eerste plaats met oog voor de toekomst”, voegt Adel Yahia, managing director Immobel Belgium, toe. “De nieuwe slachthuisbuurt wordt een vooruitstrevende wijk, met ruimte voor creativiteit en vernieuwing. We zijn ervan overtuigd dat de bedrijvigheid in de toekomst heel wat creatieve trendsetters en innovatieve ambachten zal aantrekken. De komst van de nieuwe hightech campus van AP Hogeschool is alvast een eerste stap in de juiste richting.”

STEM-campus Hallenplein voor studenten AP Hogeschool

De groeiende AP Hogeschool Antwerpen trekt naar de nieuwe wijk, niet zo ver van haar andere campus op Spoor Noord. Op het nieuwe Hallenplein zijn de werken gestart voor de bouw van een bijna-energieneutrale (BEN) campus voor zo’n 2500 studenten. Er komt een nieuwe toren en daarnaast hergebruikt de hogeschool de bestaande loodsen, goed voor 22.000 m² en een investering van 77 miljoen euro.

Pascale De Groote, algemeen directeur AP Hogeschool Antwerpen: “De nieuwe duurzame campus Hallenplein zal vooral onderdak bieden aan innovatieve hightechopleidingen. De locatie past helemaal in de visie van onze hogeschool: de stadsontwikkelingsplannen die nu op tafel liggen zullen het gebied de komende jaren veranderen in een levendige wijk. We zijn daarbij niet aan ons proefstuk toe, ook in de wijk Spoor Noord waren we 20 jaar geleden pionier. Onze campus heeft ook daar de buurt mee vorm gegeven.”

Over AP Hogeschool Antwerpen:

AP Hogeschool Antwerpen is een pluralistische hogeschool met campussen in Antwerpen, Mechelen, Turnhout en Lier. In totaal studeren er zo’n 15.000 studenten. De hogeschool biedt 28 professionele bacheloropleidingen aan en 16 graduaatsopleidingen. Ook de wereldbefaamde Schools of Arts (Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) horen tot AP Hogeschool. ​

Over Immobel:

Immobel is de grootste beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar in België. De Groep, die teruggaat tot 1863, creëert hoogwaardige, toekomstgerichte stedelijke omgevingen met een positieve impact op de manier waarop mensen leven, werken en zich ontspannen, en specialiseert zich in gemengd vastgoed. Met een marktkapitalisatie van ongeveer 650 miljoen euro en een portfolio van meer van 1.600.000 m² vastgoedontwikkelingen in 6 landen (België, Luxemburg, Polen, Frankrijk, Spanje en Duitsland) speelt Immobel een leidersrol in het Europese vastgoedlandschap. De Groep streeft naar duurzame stadsontwikkeling. Bovendien besteedt ze een deel van haar winsten aan goede doelen op het vlak van gezondheidszorg, cultuur en sociale inclusie. Immobel telt ongeveer 200 medewerkers.

Ga naar www.immobelgroup.com voor meer informatie.

Meer informatie
over onze projecten?