Van Tornhaut berekende op basis van de recentste cijfers van Statbel dat het aantal vergunningen voor nieuwe woningen in de eerste tien maanden van 2024 slechts 10,24 per duizend gezinnen bedroeg. Dit is het laagste cijfer in tien jaar. De daling is volgens de docent van de KU Leuven te wijten aan het digitale omgevingsloket, dat het makkelijker maakt om bezwaren in te dienen tegen bouwprojecten.
“Soms zijn er regeltjes die elkaar tegenspreken”, zo zegt Depraetere in een interview met VTM Nieuws, “en is het moeilijk om een vergunning te krijgen. Dat kan een stuk eenvoudiger. We moeten overal de kwaliteit in het oog houden, maar hier en daar zijn er regels die volgens mij weg kunnen, of eenvoudiger kunnen, zodat er sneller kan worden gebouwd.”
Tegen 2030 zouden er in Vlaanderen ongeveer 375.000 woningen moeten bijkomen. Om het proces te versnellen slaat Depraetere de handen in elkaar met collega Jo Brouns, bevoegd voor Omgeving. Samen willen ze de mogelijkheden in Vlaanderen in beeld brengen en werken aan een duurzame manier van wonen. De ambitie is dat er 450.000 extra woningen bijkomen tegen 2050.
In een reactie aan HLN en De Morgen is Van Tornhaut kritisch over de taskforce: “We hebben nú maatregelen nodig. De Vlaamse overheid zou beter een staten-generaal samenroepen met alle gemeenten en concrete doelstellingen naar voren schuiven.”
Veel interesse in kwalitatieve nieuwbouw
Dat er veel vraag is naar kwaliteitsvolle nieuwbouwwoningen, merkten wij in 2024 ook: de projecten die we afgelopen jaar konden lanceren, wekken namelijk veel interesse. In de Slachthuisbuurt gaven we het startschot voor Groene Poort fase 2 en in de buurt Nieuw Zuid lanceerden we het populaire Scheldetuin, dat op korte tijd al voor 50 % verkocht is. Ook Klein Berchem, onze nieuwe, gezellige woonbuurt rond de stadsbrouwerij van De Koninck, en het langverwachte Sint-Pieterspoort, aan het Gentse Sint-Pietersstation, liggen goed in de markt.
Zeker nu de rentes op langetermijn opnieuw wat gedaald zijn…
(bronnen: HLN, DM en VTM Nieuws)